2019-04-07: Ronde van Vlaanderen.

Wielrennen supportersclub Stijn Devolder Sellewie DeerlijkWielrennen supportersclub Stijn Devolder Sellewie Deerlijk

info: https://www.rondevanvlaanderen.be/en/rvv/elite-men
deelnemers: Deelnemers RvVl 2019.

Met Alberto Bettiol heeft de Ronde van Vlaanderen een onverwachte winnaar gekregen. De Italiaanse ploegmaat van Sep Vanmarcke reed weg uit het peloton op de Kwaremont, en liet zich zich niet meer terugpakken. Het is zowaar zijn eerste zege als prof. Een onvermoeibare Kasper Asgreen bleef nog uit de greep van de achtervolgers, Alexander Kristoff vervolledigde één van de meest verrassende podia van de voorbije jaren.

Alberto Bettiol is niet bepaald een naam die op veel favorietenlijstjes voorkwam. Toch was hij het die op de laatste passage van de Kwaremont de vluchters Dylan van Baarle en Kasper Asgreen bij de lurven vatte en er meteen vandoor ging. De Paterberg, de laatste helling van de Ronde, overleefde hij schijnbaar moeiteloos, waarna hij met de wind mee richting finish in Oudenaarde stoof.

Bettiol liet zich eerder dit jaar opmerken met een vierde plaats in Harelbeke, eerder reed hij al een degelijke Tirreno-Adriatico. Maar een groot palmares heeft de renner van het Amerikaanse Education First niet. Meer zelfs, met de Ronde van Vlaanderen opent hij zowaar zijn palmares, op zijn 25ste. Het is nog maar de tweede keer dat hij de Vlaamse topklassieker uitrijdt.

Val Tersptra

De vroege vlucht van deze 103de Ronde van Vlaanderen kwam al binnen het eerste uur tot stand. Vier moedigen hadden de teamorders goed opgevolgd en zouden ervoor zorgen dat ze in de eerste wedstrijduren genoeg tv-publiciteit zouden krijgen: landgenoot Kenneth Van Rooy (Vlaanderen – Baloise), Jesper Asselman (Roompot – Charles), Hugo Houle (Astana) en de Fransman Damien Touze (Cofidis). De kloof liep op tot meer dan acht minuten: genoeg voor de leiders om het lang uit te zingen, voldoende voor het peloton om zich geen zorgen te maken. Wat volgde was de lange aanloop richting Oudenaarde en de eerste beklimming van de dag, de Oude Kwaremont.

Voor de toppers kwam het erop aan uit de klassieke valpartijen te blijven. Helaas voor Niki Terpstra slaagde hij niet in het opzet. De winnaar van vorig jaar geraakte net na het uitrijden van Oudenaarde betrokken bij een valpartij en werd met de ambulance afgevoerd, nog voor de eerste helling van de dag. Wat een afknapper voor de Nederlander.

Stig Broeckx

Hugo Houle nam intussen bij de leiders de eerste beklimming van de Oude Kwaremont voor zijn rekening en mocht zich de eerste winnaar van de Grote Prijs Stig Broeckx noemen, vernoemd naar de revaliderende wielrenner. Het leverde Houle 5.000 euro op, te spenderen aan een goed doel. In het peloton werd het tempo opgetrokken in de aanloop naar de Kwaremont.

Het was de eerste in een lange rij beklimmingen en kasseistroken. Links en rechts werden wel wat speldenprikjes uitgedeeld maar het was wachten op de beklimming van de Muur, op honderd kilometer van de finish, vooraleer de echte debatten zouden geopend worden. Magnus Cort was de eerste die zich niet meer kon bedwingen. De sterke Deen versnelde op het steilste deel van de Muur, van dichtbij gevolgd door enkele renners van Deceuninck – Quick Step en een aandachtige Wout van Aert. Een veertigtal renners scheidde zich af en héél even leek de koers te ontploffen. Met uitzondering van de zieken en geblesseerden – Naesen, Vanmarcke en Gilbert – liet niet één favoriet zich verrassen. Maar zoals wel vaker: als te veel kopmannen al vroeg aan het front verschijnen, blijft de oorlog wel eens uit. Aan de voet van de Kanarieberg was de samensmelting dan ook een feit.

De tweede beklimming van de Oude Kwaremont dan maar. Die wordt echter voorafgegaan door de afdaling richting Berchem, waar Mathieu van der Poel lek reed en zijn fiets niet meer onder controle had. In plaats van de handen aan het stuur te houden stak zijn linkerhand in de lucht en ging prompt op een vreemde manier over de kop. De kopman van Corendon – Circus tastte naar de rechterschouder maar stapte vrij snel opnieuw op de fiets. Voor Van de Poel was het hopen dat de Kwaremont niet voor te veel oorlog zou zorgen zodat hij eventueel zou kunnen terugkeren. Met de hulp van Stijn Devolder zou dat nog lukken ook! De grote jongens hielden zich alvast gedeisd en dat gaf Stijn Vandenbergh en een herrezen Sep Vanmarcke de kans om voor het peloton te gaan uitrijden.

Koppenberg

Een grote groep begon aan de duik naar de Paterberg. De Deen Asgreen, wat een knecht, van Deceuninck – Quick Step dichtte de kloof op de twee Belgen zodat we plots een drietal vooraan kregen met twee Belgen waarvan we niet goed wisten hoe goed ze zijn en een Deense knecht van wie we niet goed wisten waar hij naartoe mocht rijden.

Naar de Koppenberg, dat wisten we wel. De Bult van Melden moest dan maar de opener zijn van de echte finale. Eerst de drie leiders, daarna een peloton van vijftig zonder Van der Poel, stormden op de meest gevreesde helling van de Vlaamse Ardennen af.

En weer gebeurde er weinig. En dat gaf Mathieu van der Poel de kans om in een sneltreinvaart terug in het eerste deel van het peloton plaats te vatten. Mooi nummer maar het kon niet anders of deze inspanning had de Nederlander bergen krachten gekost. Vooraan kwam Dylan van Baarle na een lange inspanning postvatten zodat we vier leiders kregen.

Het peloton werd in de aanloop naar de Taaienberg geleid door Stijn Devolder, gevolgd door een onwaarschijnlijke Van der Poel. Stuyven nam op de kasseien de leiding, voor Van Avermaet, Van Aert en Van der Poel. Het sein voor Lampaert dan weer om door te trekken maar het was toen al lang duidelijk: de favorieten gunden elkaar geen meter.

Intussen reed het drietal Asgreen – Vanmarcke – Van Baarle nog steeds voor het uitgedunde peloton uit. Daarin probeerden de renners van Lotto – Soudal te anticiperen maar Wellens noch Keukeleire kregen de ruimte richting Ronse en het duo Kruisberg – Hotond. Vooraan maakte vooral Van Baarle indruk, in het peloton versnelde Bob Jungels, gevolgd door Van der Poel en de rest van de favorieten. Wie zou demarreren op de Hotond, de plaats waar vorig jaar Terpstra zijn winnende raid inzette. Stybar alvast niet. Hij paste op de Hotond. Vanmarcke nam in een laatste inspanning Bettiol, Van Avermaet en Jungels op sleeptouw maar de favorieten bleven elkaar volgen.

Laatste keer Kwaremont – Paterberg

Het duo Van Baarle – Asgreen begon met een handvol seconden voorsprong aan de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Een bewonderenswaardige Sep Vanmarcke hield het tempo hoog in functie van Langeveld en Bettiol. Wie zou op de Kwaremont zich niet meer inhouden? Keukeleire mende het peloton, Bettiol was de eerste die zich niet meer kon bedwingen. En hoe? De Italiaan sloeg meteen een kloof. De Italiaan draaide de Kwaremont af met een kloof van tien seconden op de eerste achtervolgers. Zou Alberto Bettiol voor de verrassing van de dag zorgen.

De 25-jarige Italiaan verraste dit seizoen al met een vierde plaats in de E3 Harelbeke en een tweede plaats in de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriatico, op drie seconden van Victor Campenaerts. Kon de Italiaan na 250 kilometer opnieuw zo’n tijdrit uit de benen schudden? Maar hij moest nog wel over de Paterberg. Wie kon er nog versnellen achter Bettiol? De Italiaan kwam als eerste boven,op zestien seconden gevolgd door Van der Poel, Van Avermaet, Valverde en Naesen. Als de drie elkaar zouden verstaan, dan was er een kans om terug te keren. Maar de drie werden er vijftien en dat maakte de situatie een pak lastiger. Heel even naar mekaar kijken en de zege zou binnen zijn voor de verrassende Italiaan.

De ex-ploegmaat van Greg Van Avermaet vertraagde niet terwijl achter hem niemand de kastanjes uit het vuur wilde halen. En als er dan iemand iets probeerde, dan was er nog ploegmaat Sebastian Langeveld om voor stoorzender te spelen. Te veel snelle jongens – Kristoff, Sagan, Van Avermaet… – gunden elkaar de zege niet en bij Deceuninck – Quick Step was het vet schijnbaar van de soep. Met de wind fel in de rug stond er geen maat meer op de Italiaan die door niemand echt tot de favorieten werd gerekend maar achteraf bekeken niet eens onverdiend met de zege aan de haal ging. Als Mathieu van der Poel in de afdaling van de Nieuwe Kwaremont niet tegen de vlakte was gegaan, had de finale er misschien anders uitgezien. Maar dat is praat na de vaak. (De Standaard)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *