W.K. Veldrijden te Zolder 30 en 31 jan.

Wat een weekend, wat een wedstrijden, wat een anti climax. Rillingen liepen over de rug van spanning tijdens de zondag wedstrijden. Op zaterdag was er ook spanning maar vooral ongeloof.
We willen de kersverse wereldkampioenen: Jens, Evie, Thalita, Eli en Wout van harte feliciteren. Ze zijn de waardige dragers van de regenboogtruien.
Sanne Cant reed een goede wedstrijd maar de zenuwen speelden haar parten. Ze behaalde toch nog brons en bezorgde zo België een eerste medaille. Thalita De Jong werd kampioene.
Jens Dekker behaalde de titel bij de junioren.
Bij de -23 meisjes won de Britse Evie Richards.
De -23 mannen kende een raar verloop. De Tjech Adam Toupalik vergiste zich van ronde en waande zich even de kampioen. In de uiteindelijke titelsprint won onze landgenoot Eli Iserbyt welverdiend de regenboogtrui en bezorgde Bavikhove een reden tot feesten. Quinten Hermans werd knap 3de.
De kers op de taart kwam van Wout Van Aert. Iedereen dacht dat Matthieu Van Der Poel zou heersen doch in de eerste ronde was al duidelijk dat Matthieu niet het vormpeil had van de vorige wedstrijden. Even serieuze paniek toen hij met zijn voet (schoen) vast kwam te zitten in het voorwiel van Wout. Lars Van Der Haar profiteerde hiervan en schoot weg als een pijl. Zijn voorsprong bedroeg maximum 23 sec.  Wout vond het ritme tijdig terug en zette een knappe achtervolging in. Spannende laatste ronde waar Wout het genadeschot gaf in een loopstuk bergop. Hij keek snel even om en zag dat er een gaatje was. De voorsprong leverde hij niet meer in en behaalde zo zijn eerste wereldtitel bij de profs. Kevin Pauwels grijpt het brons en bezorgt België zo een 5de plak.
Aan iedereen nogmaals gemeende proficiat!

O wat een donderslag voor de wielersport. Het gerucht deed al lang de ronde, werd reeds aangehaald in het wegwielrennen enige tijd terug. Maar dit jaar in het veldrijden (na de Koppenbergcross) werden erg veel vraagtekens geplaatst hoe Femke Van Den Driessche de Koppenberg opreed. Op het wereldkampioenschap ontplofte de bom! Er werd mechanische fraude ontdekt bij een fiets van een Belgische renster. Naderhand bleek het om Femke Van Den Driessche te gaan. Een opkomend talent. Iets waar nu velen een vraagteken bij plaatsen. We hebben het ook even laten bezinken (vandaar dat we pas vandaag dit op de site zetten). De vele reacties bleven niet uit, grote namen in de wielersport waren geschokt en spraken levenslange schorsing uit.  Ook wij hebben onze bedenkingen.
1. Waar er rook is, is er vuur. We lachten het vroeger weg als iemand sprak over een motortje in een fiets.  Nu worden we met de neus op de feiten gedrukt.
2. Wist Femke hier van? Het is een fiets van een vriend, ze heeft NIET met die fiets gereden op het w.k.. Verdient zij het om als zondebok nagewezen te worden?
3. Is haar entourage vrij van zonden of zit daar een fraudeur?
4.  Kan de UCI zulke fraude totaal uitschakelen? Het is wel positief te zien dat het opsporen ervan, dank zijn nieuwe technologie, vrij snel te ontdekken is. Zoals velen nu zeggen: graag erg veel controles in om het even welke wedstrijd!
5. Hopelijk wordt dit probleem ook aan de wortel aangepakt, maar dit is nog maar de vraag want vanwaar komt het sponsorgeld in de wielersport???
U ziet héél veel vragen en bedenkingen. Heeft u ze ook? Wilt u ze met ons delen? U kan gerust via onderstaand reactievenster reageren, graag zelfs. Bedankt daarvoor.
Nu volgen enkele foto’s van de ondanks alles toch mooie wedstrijden in het Wereldkampioenschap te Zolder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *